„Оживлението на Дядо Коледа“ – ще се случи ли и тази година?

Феноменът „Оживлението на Дядо Коледа“ (от англ. „Santa Claus Rally”) представлява голямо надигане на цените на пазарите (особено на тези на акции) към края на годината, или по-точно в периода между Коледа и Нова Година. Има доста възможни обяснения за проявата на този феномен като данъчни съображения в края на годината, последните опити на фонд мениджърите да подобрят годишното си предстяване, инвестирането на коледните бонуси, отсъствието на песимистите през този период или пък просто „коледно щастие“. Много хора отдават този феномен на покупки от страна на инвеститорите в очакване на покачване на цените през Януари, т.н. Януарски ефект.

Нека да погледнем назад и да видим какво има да каже историята относно това събитие.

В периода от 1990 година досега, индексите S&P 500 и Dow Jones Industrial Average са добавяли средно по 1.91% и 1.81% през месец Декември. Освен това S&P 500 се е представял негативно само 4 пъти за последните 23 години, а Dow Jones – 5.

Дали Дядо Коледа ще направи подаръци и на инвеститорите?

Дали Дядо Коледа ще направи подаръци и на инвеститорите?

 

Исторически декември е третият най-добър месец за фондовите пазари, изпреварван единствено от месеците юни и юли. Към днешна дата S&P 500 е 1.35% надолу, а Dow Jones  е със спад от 1.51% за декември. Предстои да видим какво ще се случи и тази година. Дали тези понижения ще бъдат обърнати от „Оживлението на Дядо Коледа“?

Поради свързаността на пазарите скокът, породен от Дядо Коледа, може да се наблюдава и на FX пазарите.

За да се случи това явление все пак е необходимо да има някакви катализатори към края на годината.

Дали има такива и през декември 2013? Вижте няколко фактора, които смятаме, че може да спомогнат за „Оживлението“:

  1. Ангажимента на Йелън към стимулирането на американската икономика – новоизбраният председател на Федералния резерв Джанет Йелън вече изрази своята готовност да повиши инфлацията и заетостта чрез запазването на програмата на ФЕД за количествени облекчения. Това може да не радва всички, но обещанието за продължаваща подкрепа за икономиката е достатъчно да вдъхне увереност в текущото възстановяне. Накратко, по-продължителният период на „лесни пари“ може да увеличи консумацията и кредитирането, което е добре за бизнес активността и за цялостния растеж на американската икономика.
  2. Възстановяването в Китай – излизащите напоследък позитивни данни за китайската икономика и обещанието на Китай да извършва агресивни икономически реформи, дадено на техния трети пленум, трябва да гарантира, че втората по големина в света икономика е поела отново по пътя на двуцифрения растеж.
  3. Силните икономически данни във Великобритания – докато еврозоната остава проблемна, Великобритания продължава да се представя великолепно. Комбинацията от изключително по-добрия растеж на БВП на страната през третото тримесечие (1.5% ръст при първоначални очаквания за 0.8%), подобряващите се производствени показатели и изявлението на Централната Банка, че няма да бърза да покачва лихвите, обещава добри изгледи ,  че икономиката на Обединеното Кралство може да продължи да се представя добре и през идните месеци.

 

За тези, които се чудят дали феноменът „Оживлението на Дядо Коледа“ може да се наблюдава и на българския капиталов пазар

Феноменът "Оживлението на Дядо Коледа" - ефект върху българската борса?

Водещият български индекс SOFIX се е покачвал средно с 1.29% през месец Декември за последните 8 години, докато ръстът при BG40 е малко по-скромен – 0.98%. До момента през Декември 2013 индексите са прибавили 2.24% и 0.08% съответно, като за годината са добавили 38.41% и 25.31%.

Трудно би било обаче да се установи някаква зависимост за този кратък период, като се откроява, че нарастването и понижението на стойностите на индексите се редуват на всеки 3 години.  Дали това може да означава, че след 3 години на ръст през месеца може да видим спад през текущия? Малко вероятно, но предстои да разберем…