Дневен икономически и технически преглед, 7 декември 2015 г.

Какво показа доклада за американската заетост: Данните за наетите лица през ноември бяха по-добри от очакваното като и числото за предходния месец беше ревизирано нагоре. Пазарният консенсус е, че това е последното необходимо парче данни, от които Фед имаха нужда, за да повишат лихвите на предстоящата декември среща като голяма част от пазарните участници го считат като свършен факт. Сега вниманието ще се насочи към степента на последващите увеличения, които ще зависят от увереността в инфлационната траектория.

По-важното днес: Индустриалното производство в Германия за октомври вече беше публикувано и отбеляза месечен ръст от 0.2%, което беше под очакванията за 0.8%. По-добрите от очакваните промишлени поръчки за октомври, както и стабилните нива на безработицата и PMI в промишлеността за ноември даваха индикации, че двигателят на Европа възстановява моментума си през последното тримесечие на годината, но ниският ръст на производството не подкрепи тези мнения в степен, каквото очаквахме. Това, обаче, не се отрази съществено на еврото при обяването в 9 часа сутринта.

Ще има един говорител днес – президентът на Фед Сейнт Луис – Джеймс Булярд.

Що се за отнася за текущата седмица във вторник по време на азиатската сесия се очаква търговският излишък на Китай да е нараснал през ноември. Това се дължи само на прогнозите, че вносът е паднал с по-бързо темпо от експорта. Това може да окаже негативи въру австралийския и новозеландския долар, AUD и NZD, тъй като Австралия и Нова Зеландия са силно зависими от износа към Китай.

По-късно ще бъде публикувана последната ревизия на брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната, която би трябвало да потвърди предишните сметки, които показаха растеж на икономиката от 0.3% на тримесечна база. Пазарната реакция би трябвало да е минимална освен ако няма голяма ревизия.

От Великобритания ще видим индустриалното производство за октомври. Очакванията са, че то се е покачило с 0.1% на месечна база, отскачайки от спада от 0.2% през септември. Като се вземе предвид, че PMI индексите за строителството и производството за същия месец да бяха поощряващи, въпреки че разочароваха през следващия месец виждаме като вероятно отчитането на стабилно индустриално производство. Това може да подкрепи британския паунд GBP поне временно.

В сряда ще излязат китайски индекси за потребителските и за производствените цени, CPI и PPI, за ноември. Инфлацията в потребителските цени се очаква да се е ускорила от 1.3% до 1.4% на годишна база, докато при производствените не се очаква промяна от последния месец, който беше най-лошият от световната икономическа криза насам. Това може да подсили очакванията, че китайската централна банка ще отпусне допълнителни стимули в следващите месеци.

Централната банка на Нова Зеландия ще заседава в края на деня. След като оставиха лихвата непроменена на октомврийската си среща, банката предупредиха, че може да се наложи да я намалят, за да уравновесят дефлационното влияние на по-силната валута. На фона на сигналите, че инфлационните фактори са се забавили и скорошното поскъпване на новозеландския долар NZD се очаква да има намаление на лихвените нива с 25 базисни точки, което може да предизвика натиск за спад на валутата.

В четвъртък ще видим отчета за заетостта в Австралия през ноември. Безработицата се предвижда да се е увеличила до 6.0% от 5.9%, докато нетната промяна в заетите лица да е отрицателна в размер на 10 хиляди след ръст от 58.6 хиляди през октомври. Това е в противоположност на положителните перспективи, изказани от централната банка в последния им отчет, в който се твърдеше, че условията на пазара на труда продължават да се подобряват. Влошаване в заетостта в страната може да отслаби австралийския долар AUD.

По време на европейската сесия основното събитие ще бъде срещата за обсъждане на монетарната политика на Банката на Англия. Не се очаква да има промяна в политиката като консенсусът е, че гласовете на представителите отново ще бъдат 8 към 1 и Иян Макафърти ще запази твърдението си, че трябва да има повишение на лихвата. Записите от срещата ще бъдат публикувани по същото време като самата среща, което я прави доста по-интересна от преди, тъй като ще получим допълнителни детайли за възгледите на членовете относно икономическите перспективи и бъдещите решения. Управителят на банката, Марк Карни, заяви, че колкото по-ефективен е Комитетът за финансова политика в стабилизирането на икономиката, толкова по-лесно е за монетарната политика е да върши работата си, която е да постига целевата инфлация. Докато английската инфлация се намира близко до нулата, а дългосрочната цел на банката е 2%, Комитетът за монетарна политика има основателна причина да запази лихвите ниски, се твърдеше също в изявлението му.

Швейцарската национална банка също ще заседава в този ден. Тъй като последната редица от стимулиращи мерки не оправда очакванията и свалиха франка CHF с 1.2% спрямо еврото EUR, очакваме, че централната банка няма да чувства натиск да действа бързо още на тази среща. Пазарните, а и нашите, прогнози са, че банката ще запази политиката си непроменена въпреки че инфлацията е под таргета й и че франкът получи нежелан тласък срещу всички основни валути от G10 освен срещу еврото в следствие на решението на ЕЦБ. Към момента интервенциите на валутния пазар би трябвало да останат предпочитаният инструмент на банката за контрол над валутата поне засега.

В петък ще бъде обявена статистика за продажбите на дребно в САЩ през ноември. Индикаторът се очаква да се е засилил, което предполага увеличение в търсенето в страната около Деня на благодарността и „Черния петък“ и през последното тримесечие на годината, а това може да подкрепи долара USD.

EURUSD

технически анализ, евро, долар, американски, графика, четиричасова, индикатори, трейдинг идеи,

EURUSD поевтиня  в петък на фона на силен доклад за заетостта в американската икономика и последващите коментари от президентът на ЕЦБ Драги, че банката може да използва допълнителни стимули, ако е необходимо. Двойката се потопи под 1.0900 (R1) и срещна следващата подкрепа при 1.0830 (S1). Изненадващото изстрелване от 500 точки в четвъртък обърна краткосрочната картина към положителна, но все още виждам сигнали, че двойката може да продължи влошаването си за известно време. RSI излезе от зоната над 70 и сочи на юг, докато MACD е на изключителни положителни нива, но достигна връх и скоро може да падне под сигналната си линия. Чисто движение под 1.0830 (S1) вероятно ще потвърди продължението на текущото оттегляне и ще отвори пътя към следващата подкрепа при 1.0760 (S2). Ако погледне към дневната графика, EURUSD се търгува над 1.0800, което е долната граница на диапазона, в който се търгуваше от последните дни на април до 6ти ноември. В резултат на това смятам, че въпреки краткосрочната картина стана положителна предпочитам да заема неутрална позиция по отношение на дългосрочните перспективи при двойката.

  • Подкрепа: 1.0830 (S1), 1.0765 (S2), 1.0690 (S3)
  • Съпротива: 1.0900 (R1), 1.0980 (R2), 1.1050 (R3)

*** Вижте целите графики като кликнете върху тях, за да се отворят в нов прозорец и да можете да ги разгледате подробно.

Този анализ има прогнозен характер и не представлява предложение за покупко-продажба на някой от гореспоменатите финансови инструменти. Информацията е взета от широкодостъпни източници, за които София Интернъшънъл Секюритиз не гарантира изчерпателност и достоверност. София Интернешънъл Секюритиз не носи отговорност за загуби, реализирани в резултат на прилагането или съобразяването с предложените прогнози. Целта на анализа е единствено информативна.

Тествайте нашите стратегии или своите собствени като се регистрирате за безплатна демо сметка в Xact Trading – Вземи своята тук