Дневен икономически преглед, 23 ноември 2015 г.

Федералният резерв ще проведе среща „по ускорената процедура“ – Американският Фед обяви миналата седмица, че днес ще е свикана среща за днес „по ускорената процедура“ с цел да се направи преглед и оценка на прогреса и да се обсъдят дисконтовите лихвени нива. И друг път се е случвало да провеждат събития в понеделник и това може да е само част от процеса по взимане на решение, а не непременно нещо, което ще раздвижи целия пазар. Въпреки това има едва няколко седмици преди декемврийската среща и пазарните участници са доста чувствителни към всяка реч или съобщение от страна на Фед. Така увеличение на дисконтовите лихви може да даде свеж сигнал, че Федералния резерв е готов да започне процеса по нормализиране през идния месец и това да подсили долара допълнително.

На други фронтове, фючърсите на американския суров петрол, които изтекоха в петък, спаднаха рязко под 40 на фона на притеснения за глобалното свръхпредлагане. В неделя петролният министър на Венецуела заяви, че ОПЕК не може да позволи наличието на ценова война на петролния пазар и скоро трябва да предприеме мерки да го стабилизира. В отговор на въпроса колко ниско могат да спаднат цените на суровината през 2016 г., ако ОПЕК не промени политиката си, той посочи „по средата между 20 и 30“ (долара за барел). Като вземем предвид, че доларът би трябвало да поскъпне покрай очакваното вдигане на лихвите има повече фактори за низходящо, отколкото за възходящо движение за петрола.

Днес е PMI ден – По време на европейската сесия излизат предварителните данни за PMI (Purchasing Managers’ Index) в сектора на производството и на услугите за месец ноември за няколко европейски страни, както и за еврозоната като цяло. Всички индекси се очакваха да спаднат с изключение на френските, където има очакване за леко увеличение. може да нарани единната валута и да даде тласък на еврото надолу. Изненадващо, обаче, се получи точно обратното като и немските и общите европейски показатели бяха по-добри от очакваното, както и в сравнение с предходния месец, докато френските бяха по-слаби от очакваното и само производството записа незначително подобрение.

Предварителни данни и за американския PMI индекс за производството за същия месец излизат днес. Очакваме пазарната реакция да бъде ограничена, тъй като пазарът обикновено обръща повече внимание на индекса за производство ISM (който ще излезе на 1ви декември). Продажбите на съществуващи домове през октомври също ще бъдат оповестени днес като се очаква да има спад, но пък данните за започнатите строежи и получените лицензи за строеж за същия месец бяха доста силни, което потвърждава доброто представяне на жилищния пазар. Поради това не очаквам умерено забавяне днес да натежи много на долара.

В първия ден от седмицата има един обявен лектор измежду централните банкери – членът на Управителния съвет на ЕЦБ Йенс Вайдман.

Що се отнася до другите дни от седмицата, във вторник излизат резултатите от германската IFO анкета за ноември. Очакванията са и трите индекса, измерващи стопанската активност, да спаднат. Въпреки това и двата ZEW индекса се възстановиха като ефектите от скандала с Volkswagen започнаха да отшумяват и това може да ни донесе и положителна изненада в IFO индексите. Също така ще видим и окончателните резултати за БВП-то на Германия за третото тримесечие и очакванията са да се потвърдят началните оценки за икономически растеж. Като цяло пазарната реакция най-вероятно ще бъде доста „няма и тиха“.

Във втория ден от седмицата в САЩ ще се публикуват вторите оценки за БВП през третото тримесечие на 2015 г. Прогнозите са за възходяща ревизия на тримесечния икономически ръст от +1.5% до +2.0%. Въпреки че това ще представлява забавяне в сравнение с удивителния ръст от 3.9% на тримесечна база през предходното тримесечие, все пак е положително и вярвам, че американското възстановяване се движи в правилния път. Тези насърчаващи данни са една от основните причини Фед да обмисля декември като подходящото време да увеличи федералните лихви в страната.

В сряда ще се публикуват поръчките на трайни стоки в САЩ през октомври. Изненадващо, но след намаляване през последните два месеца сега се очакват по-добри стойности. Основният показател се очаква да нарастне с 1.5% на месечна база (в сравнение с -1.2% през септември), докато трайните стоки с изкл. на транспортните средства се очакват да бъдат 0.3% повече на месечна база (от -0.3% през предходния месец). Фокусът е на основната стойност като потенциално подобрение може да даде стимула на долара.

Данни за личните доходи и разходи за октомври в САЩ също ще бъдат изнесени като и двете статистика се очаква да са се увеличил по-бързо, отколкото през септември. Подобрение в потреблението през първия месец на последното тримесечие може да бъде знак за възстановяване след забавянето през третото тримесечие (Q3). Това може да добави към палитрата от доказателства, че американската икономика набира скорост и това да окаже подкрепа на долара. Годишните темпове на ръст на PCE дефлатора и основния PCE за октомври също ще бъдат оповестени.

В четвъртък няма почти никакви значителни икономически събития, а в Америка празнуват Деня на благодарността и пазарите им няма да работят.

В петък основното ще бъде вторичната оценка за БВП на Великобритания. Прогнозите са ревизията да подкрепи първоначалните изчисления. Забавянето от второто тримесечие се дължи предимно на слабост в строителството и производството. Този път, обаче, ще получим детайли по разходни компоненти, от които очакваме да видим, че растежът е движен основно от вътрешно търсене и по-точно от потреблението на домакинствата. Отчетът за работната сила през септември показа силно засилващи се заплати, което може да поощри консумацията им повече от очакваното. В тази връзка виждам възможност за ревизиране нагоре, което може да подсили британския паунд.

Този анализ има прогнозен характер и не представлява предложение за покупко-продажба на някой от гореспоменатите финансови инструменти. Информацията е взета от широкодостъпни източници, за които София Интернъшънъл Секюритиз не гарантира изчерпателност и достоверност. София Интернешънъл Секюритиз не носи отговорност за загуби, реализирани в резултат на прилагането или съобразяването с предложените прогнози. Целта на анализа е единствено информативна.