Седмичен икономически преглед, 15 февруари 2016

Положителен старт на седмицата за азиатските пазари

Азиатските фондови пазари се повишиха днес като единственото изключение беше китайския Shanghai Composite 300, които затвори малко под нивото на отварянето си от предходната седмица. Японският Nikkei 225 скочи с повече от 7%, но предвид данните от снощи, че икономиката на страната се е свила повече от очакваното през четвъртото тримесечие доста вероятно е този подскок да бъде кратък. А той се случи в резултат на коментарите от страна на министър-председателя Шинзо Абе, че прекомерната волатилност на валутните пазари е нежелателна и че Токио „ще интервенира доколкото е необходимо“, за да повлияе на подобни движения. Повишенията на пазарите обуздаха търснето на т.н. „safe-haven“ (сигурни) активи като йената, еврото и златото. Вярваме, че положителният сентимент ще се пренесе и към европейскияте пазари и те може да възстановят част от скорошните си загуби. Въпреки това няма сигнали, че притесненията за глобалната икономика са изчезнали и всяко възстановяване трябва да се разглежда с внимание.

Китайския износ и внос продължават да намаляват и да разочароват като спадат повече от очакваното през януари. Търговският дефицит се увеличи, но заради по-бързия спад на вноса от износа. Това предполага, че обезценяването на юана е допринесло много малко за повишаването на конкурентоспособността на китайския износ от август. В интервю през уикенда председателя на китайската централна банка PBoC сподели, че няма база за продължителна обезценка на валутата. Днешният фиксинг на юана беше рязко по-висок от обикновено, което ни кара да вярваме, че може да е необходимо банката да действа отново в опит да съживи китайската икономика, вероятно под формата на допълнително намаляване на лихвата или понижаване на изискванията за банкови резерви.

По-важното днес: По време на европейската сесия ще видим търговските баланси на евро зоната и Норвегия като няма прогнози и за двете числа. Пазарите в САЩ и Канада ще останат затворени заради Деня на президента. Има една назначена пресконференция за днес – Марио Драги ще говори пред европейския парламент.

Що се отнася за останалите дни от седмицата, във вторник по време на азиатската сесия централната банка на Австралия ще публикува минутите от февруарската си среща. На тази среща банката не предприе никакви действия, но изрази силно предразположение към количествени облекчения, което ще зависи от предстоящите данни. Банката също призна за наличието на глобален смут и за евентуалните рискове, които това носи за местните условия. Председателят на банката каза в петък, че все още не може да се определи дали настоящата турболентност се е отразила на съвкупното търсене в Австралия. Поради това в минутите ще се гледа дали това мнение се споделя от всички членове на комисията.

През европейската сесия фокусът ще бъде върху инфлацията във Великобритания. Прогнозите са за леко забързване в сумарното число, но за малко забавяне в основното, което отразява базовите ефекти, свързани с енергийните продукти. Спадът в цените на бензина през януари бяха по-малки в сравнение с миналата година, което може да осигури временен тласък на инфлацията поради начина на изчисляването й. В записите от последното заседание на централната банка представителите й изразиха мнение, че инфлацията е възможно да остане под 1% до края на годината в резултат на скорошния спад в цените на суровините. Поради това смятаме, че известно покачване в инфлацията поради по-ниската базисна стойност няма да бъде достатъчно да засили инфлационните очаквания и ще се разглежда като временен ефект.

В Германия индексът ZEW за февруари се очаква да покаже забавяне както в оценката на текущата ситуация, така и в очакванията. Непромененният негативен сентимент за глобалния растеж може да е повлиял на оптимизма на германския бизнес и това може да постави единната валута под възобновен натиск от разпродажби.

В сряда ще видим данни за заетостта във Великобритания през декември. Безработицата се очаква да намалее за шести пореден месец, но средните седмични заплати да се се забавали до известна степен. Въпреки че спадът в нивото на безработните продължава да сочи към затягащ се пазар на труда, вярваме, че инвеститорите ще обърнат повече внимание на заплатите. Допълнителното им забавяне може да повлияе негативно на инфлационните очаквания, а оттам и на британския паунд.

В САЩ Федералният резерв ще публикува записките си от проведената на 26-ти и 27-ми среща. На нея комисията се въздържа от повишаване на лихвите, каквито бяха очакванията на обществеността, но в изявлението към решението беше отбелязано, че банката наблюдава международната ситуация и ефектите, които тя може да окаже на американската икономика. От срещата насам несигурността на финансовите пазари се засили и притеснените коментари от страна на няколко членове на Федералния резерв, вкл. и на Джанет Йелън, елиминираха всякакви пазарни очаквания за вдигане на лихвате през март. Това поражда и очакванията ни за „остарялост“ на записките и че доларът няма да бъде сериозно повлиян от тях.

В четвъртък безработицата в Австралия се очаква да остане непроменена през януари, докато нетната промяна в заетостта да се е увеличила. В скорошната си реч пред парламента председателят на централната банка каза, че пазарът на труда се е възстановил повече от очакваното, но остава да се види дали тази тенденция ще продължи. В тази връзка допълнително подобрение в австралийските данни може да избута назад пазарните очаквания за намаляване на лихвата през март и това да бъде положително за австралийския долар.

От Китай ще видим информация за индексите на потребителските и производствените цени през януари. Потребителските цени се очаква да са се засилили, а производствените да са спаднали с по-бавно темпо от предходните месеци. Индикаторите ще бъдат гледани с интерес, тъй като ниската инфлация в Китай е една от основните причини за световния дефлационен натиск. Всякакви сигнали за „меки“ данни може да постави китайската централна банка под натиск за въвеждането на допълнителни стимули и може да постави австралийския и новозеландския долар (AUD, NZD) през разпродажби.

В петъчната сесия най-важното събитие ще бъдат данните за потребителските цени в САЩ през януари. Инфлацията се очаква да се е ускорила значително, отчасти поради по-ниската база за сравнение заради енергийните продукти. Като се има предвид, че Фед намекна, че вдигането на лихвите нива е на пауза за момента, докато членовете оценят влиянието на международния смут върху американската икономика, засилване в инфлационните данни може да доведе до засилване на някакви очаквания за скорошно повишение. Смятаме, че дори и значителен напредък в инфлацията няма да бъде достатъчен да възобнови пазарните надежди за увеличение през март, но може да бъде достатъчен да засили вероятността за случването му през април или май. Това може да накара американския долар да възстанови част от позагубилата му се привлекателност.

В Канада също ще бъде публикувана информация за инфлацията като се очаква тя да се е засилила допълнително и да бъде много близо до целта на централната банка. Очакваният ръст може да е основно заради ефектите, свързани с енергийните продукти (също както при другите страни) и заради възходящия ценови натиск, произлизащ от поевтиняването на канадския долар CAD. Данните може леко да подкрепят валутата.

Европейският съвет също ще проведе среща и между основните точки на дискусията ще бъде референдума за оставане или излизане на Великобритания и примерната сделка, предложена от ЕС на британския премиер Камерън. Срещата ще бъде наблюдавана отблизо за евентуални сигнали за вероятността от „Brexit“ (излизане на страната от съюза). Липсата на консенсус между ЕС и Великобритания може драстично да засили шансовете за „Brexit“, а това да постави британския паунд GBP под натиск от разпродажби.

Коментарът е направен от Николай Димов.