Седмичен икономически преглед, 18 януари 2016 г.

Петролът продължава да поевтинява на фона на отмяната на санкциите върху Иран

Ядрената агенция към ООН заяви в събота, че Иран е изпълнил условията на ядреното си споразумение. Това означава, че санкциите, наложени от западните страни върху износа на петрол от страната, официално са вдигнати. Иран притежава приблизително 10% от потвърдените петролни запаси в световен мащаб. Петролният заместник-министър на страната заяви в неделя, че са готови да увеличат износа на суров петрол с половин милион барела на ден и имат планове да добавят още половин милион през следващите месеци. Някои пазарни участници очакват Иран да предложи поне в началото петрола на по-ниски от пазарните цени, за да си възвърне пазарен дял. На фона на глобалното свръхпредлагане, което сваля цените на суровината, и забавянето на китайската и европейската икономиката, което пък загатва, че търсенето е все още слабо, е много възможно да видим валутите, свързани с петрола като канадския долар CAD и норвежката крона NOK, да попаднат отново под натиск за разпродажби. Като цяло пазарът изглежда доминиран от нетни къси позиции и е вероятно да видим допълнителни движения надолу като инвеститорите изглеждат колебливи в опитите си да хванат падащ нож.

Шведската Riksbank ще пусне записите от извънредната си среща, проведена на 4ти януари. На нея банката даде на управителя допълнителни права, с които може да взима участие (т.н. да интервенира) на валутните пазари, за да предпази увеличаващата се инфлация от евентуално поскъпване на кроната. Банката даде сигнал, че е в готовност да действа чрез редуциране на процента по репо сделките, чрез увеличаване на покупките на ценни книжа или чрез финансиране на компаниите през банките (в допълнение към интервенциите на пазара). Заместник-управителят на банката изрази несъгласието си с решението, тъй като не счита, че намесата на валутния пазар е подходящ инструмент за провеждане на експанзивна монентарна политика. Записите могат да ни дадат повече информация за това при какви условия банката ще може да се намесва, тъй като заявиха, че няма целево равнище за валутния курс.

Днес няма да работят пазарите в САЩ заради почитане на Деня на Мартин Лутър Кинг Младши.

Във вторник ще излязат данните за китайския брутния вътрешен продукт (БВП) през четвъртото тримесечие като се очаква ръстът на икономиката да се забави до 6.8% от 6.9% преди година. Въпреки че това е над новата цел на правителството от 6.5%, последните слаби данни за производството и търговията предполагат продължаващо забяване на икономиката. Китай също ще публикува и статистика за индустриалното производство, инвестициите в дълготрайни активи и продажбите на дребно за декември. Фокусът все пак ще бъде върху растежа на БВП, което може да отслаби австралийския и новозеландския долар, AUD и NZD, поне при обявяването му.

В европейската сесия, основното събитие ще бъде инфлацията във Великобритания, която се очаква да се е ускорила през декември (но основния процент да се е запазил спрямо предходния месец). В записките от последната среща на английската централна банка беше отбелязано, че увеличението на инфлацията ще бъде по-плавно, отколкото се очакваше, в резултат на подновения спад в цената на петрола. Поради това леко ускорение на нивото й съответства на виждането на банката за „постепенно“ увеличение и може да премахне малко от негативното напрежение върху британския паунд. И двата германски индекса ZEW се очаква да покажат спад през януари, което може отново да постави еврото пред разпродажби.

В сряда ще се проведе срещата за монетарната политика на централната банка на Канада. На последната си среща от банката оставиха лихвения процент непроменен, но изтъкнаха намалените бизнес инвестиции и загубата на работни места в енергийния сектор. Тъй като цените на петрола продължиха да спадат оттогава и управителят на банката Полоз остави вратата отворена за бъдещи намаления на лихвите очакваме в близко бъдеще да последва и намаляването им, ако не се случи на тази среща. Вероятността според пазара за намаление на лихвата с 25 базисни точки на тази среща се намира около 50%. Очакваме банката да запази умерена позиция и да повтори, че приспособяването на икономиката към спада във външната търговия се подпомага от слабия канадски долар (CAD) и количествените облекчения, а това да засили интереса към заемане на къси позиции във валутата.

Също така през този ден се очаква и американския индекс на потребителските цени да покаже засилваща се инфлация. Във Великобритания докладът за заетостта вероятно ще индикира забавящ се ръст на заплащането през ноември.

За четвъртък е насрочена срещата за монетарната политика на Европейската централна банка. Поради изказванията на някои членове от Управителния съвет относно скептицизма им към допълнителни действия в близко бъдеще очакваме да няма промяна в политиката.

В петък ще видим предварителни данни за индекса на мениджърските нагласи PMI в няколко страни в Европа и, по-конкретно, в еврозоната, във Франция и в производствения сектор в Германия (предварителни данни). Очаква се всички да намалеят или да останат непроменени. Продажбите на дребно във Великобритания се очаква да спаднат и това може да отслаби паунда (GBP) при обявяването им. В Канада ще има данни за индекса на потребителските цени през декември и те се очаква да покажат засилване на инфлацията спрямо ноември и да се приближат много близко до целта на централната банка.