Седмичен икономически преглед, 11 януари 2016 г.

Китай остава основното нещо на фокус за пазарите и пазарните участниците

Централната банка на Китай заложи дневния среден курс на юана по-високо за втори ден в опит да успокои страховете, че се опитва да отслаби валутата си с цел да придобие конкурентно предимство за износа си. Въпреки това азиатските пазари продължават да се строполяват и не изглежда касапницата да има край. Наскорошната обезценка на юана и последните слаби икономически данни увеличават възможността за още предстоящи лоши новини от Китай, както и че може да бъде трудно за страната да постигне икономически ръст над 6.5%. Валутите на Австралия и Нова Зеландия, чиито икономики са дълбоко зависими от износа към Китай, се обезцениха допълнително. Сега фокусът се насочва към данните за външнотърговския баланс на страната, които ще бъдат публикувани в сряда.

Поскъпването на долара беше подрязано на фона на притесненията за Китай, които засилиха търсенето на сигурни инвестиции (в т.н. „safe-haven“ инструменти) въпреки силния отчет за американската безработица. Броят на нестопанските работни места се увеличи с 292 хиляди през декември от 252 хиляди през предходния месец (спрямо ревизираните нагоре данни) и надмина очакванията за 200 хиляди. Въпреки че докладът изглежда доста стабилен, средните седмици възнаграждения останаха непроменени и това е знак за нисък инфлационен натиск. Минутите от декемврийската среща на Федералния резерв показаха, че дебатите върху перспективите пред инфлацията ще бъдат решаващи за определянето на траекторията на бъдещите увеличения на лихвите. Ако инфлацията не започне да се подобрява, от ФЕД може да забавят увеличението. В резултат на това ще са нужни силни данни в бъдеще, за да имат причина биковете да започнат да купуват американски долари отново.

На други фронтове южноамериканския ранд се срина при отварянето на пазара в понеделник и загуби над 10% срещу долара. Движението най-вероятно беше породено от множество поръчки, тъй като липсата на ликвидност извън основните валутни двойки и затварянето на позиции нараниха ранда и предизвикаха по-голямата част от движението. Въпреки че то не се базира на фундаментални причини, валутата продължава да прави нови рекордни дъна срещу долара като световните пазари се тресат в отговор на задълбочаващия се смут в Китай и други от големите развиващи се пазари. Като капак на всичко, президентът на Южна Африка уволни двама финансови министри в рамките на четири дни, което разстрои бизнеса и инвеститорите и предизвика неудовлетвореност от неговите лидерски умения. Икономистите смятат, че растежът на страната може да се забави за трета поредна година до под 1% годишно като слабото търсене на южноамериканските минерали продължава да се забавя. Двойката USD/ZAR най-вероятно ще коригира по-голяма част от екстремното си движение от днес, но изглежда сигурно, че ще продължи да поскъпва.

Най-същественото за днес: Индексът на потребителските цени в Норвегия се очакваше да се забави леко от 2.8% до 2.7% на годишна база, но все още да остане над целевото равнище на централната банка от 2.5%. Изненадващо, обаче, инфлацията се оказа 2.3%. Банката не показва значителен интерес към нивото на инфлацията, тъй като тя е основно породена от слабата норвежка крона. Поради това пазарните участници вероятно ще гледат цените на петрола като индикатор за краткосрочната посока на кроната. В Канада ще бъдат публикувани данни за започнатите нови строежи на жилищни сгради през декември.

Що се отнася за останалите дни от седмицата, най-важното събитие ще бъде срещата за монетарната политика на Банката на Англия в четвъртък. Не се очаква промяна в политиката като консенсусът е, че вотът отново ще бъде 8 към 1 и Иан Макафърти ще продължи да гласува за покачване на лихвите. Минутите от заседанието ще бъдат публикувани заедно с решението, което прави датата още по-интересна от преди. Това ще ни даде възможност да получим допълнителна информация за възгледите на членовете за перспективите пред британската икономика и бъдещите решения особено като се вземе предвид задаващия се референдум за излизане на Великобритания от ЕС (т.н. „Brexit“) и че паундът тества най-ниските си нива спрямо долара от юни 2010. Минутите от последната среща показаха, че комитетът очакваха инфлацията да се завърне и да продължи да се покачва като влиянието на рязкото спадналите цени на енергията от миналата година се премахне от калкулациите на индекса. Въпреки че индексът на потребителските цени се надигна малко над нула, цените на петрола спаднаха допълнително от срещата на банката и икономическите данни от страната са смесени. Вземайки това предвид, ще следим отблизо срещата за възможни намеци относно колко напред във времето са отложени пазарните очаквания за първото увеличение на лихвените нива в страната.

Във вторник ще видим индустриалното производство на Великобритания за ноември. Очакванията са да остане на същото ниво, след като през октомври нарастна с 0.1% на месечна база. Индексите на мениджърските очаквания (PMI) в производството и строителството за същия месец не бяха особено обнадеждаващи. Поради това виждаме повишена вероятност от слабо индустриално производство, което може да отслаби паунда при публикуването на статистиката.

В сряда се очаква китайският търговски излишък да се е свиел през декември в следствие на отново по-бързия спад на вноса спрямо износа. И двете дейности се очаква да спаднат по-бързо в сравнение предходния месец, което отразява мудното вътрешно търсене във втората по големина икономика в света. Тъй като Австралия и Нова Зеландия са силно зависими от експорта си към Китай, резкият спад във вноса може да постави AUD и NZD под възобновен натиск от продажби.

В четвъртък освен срещата на английската централна банка нивото на безработица в Австралия се очаква да мръдне леко нагоре след два последователни месеца на солидно подобрение в заетостта. Нетната заетост се очаква да спадне с 12 500 след повишението от 71 500 през ноември. Въпреки че очакваме цялостната заетост да остане подкрепена от търсенето покрай празничния сезон, ако прогнозите се потвърдят, това може да отслаби AUD леко при обявяването.

В същия ден в Швеция ще се публикуват данни за инфлацията и за заплащането на труда през декември. Двата показателя се очаква да останат непроменени от предишния месец. В минутите от последната си среща за обсъждане на политиката, шведската централна банка, Riksbank, заяви, че има възходящ тренд в инфлацията, но той е волатилен и все още не е стъпил на стабилна основа. Възможна позитивна изненада в инфлационния процент може да затвърди мнението на банката и да подкрепи леко шведската крона.

В петък ще бъдат публикувани данните за американските продажби на дребно и те се очаква да се забавят спрямо ноември. Въпреки това поради коледните покупки и ниските цени на енергийните източници. виждаме потенциал за по-високо от очакваното число и това може да поощри биковете да добавят още дълги позиции към доларовите си експозиции.