Goldman Sachs, Nike и VISA влизат в състава на индекса Dow Jones

bildeGoldman Sachs Group Inc., VISA Inc. и Nike Inc. ще влязат в състава на Dow Jones Industrial Average (INDU) като ще заменят отпадащите Bank of America Corp., Hewlett-Packard Co. и Alcoa Inc. Това ще бъде най-голямото преустройство на водещия индекс от Април 2004 г. насам.

Промените ще увеличат влиянието на банковите и компютърните компании в 30-членния борсов барометър като петата по активи банка в Америка и най-голямата мрежа за разплащания се присъединяват към другите финансови и технологични фирми в индекса като JPMorgan Chase & Co. и Cisco Systems Inc. Промените ще влязат в сила след затварянето на борсовата сесия на 20 септември.

Поради спецификата на индекса тази промяна ще даде допълнително влияние на най-новите членове. Тъй като стойността на Dow Jones зависи от цената на акция, а не от пазарната капитализация, акциите на VISA и Goldman Sachs, които се търгуват на нива от над 160$ за брой, ще бъдат едни от най-влиятелните в индекса. Към момента с най-голяма тежест са акциите на технологичния гигант IBM, търгувайки се над 180$ за акция.

Dow Jones Industrial Average е създаден през 1896 г. от Charles H. Dow, съосновател на издателството Dow Jones & Co., което стои зад вестника Wall Street Journal. В оригиналната си композиция включва General Electric Co., American Tobacco и още 10 компании. През 1916 г. броят на компаниите нараства до 20, а през 1928 г. достига до 30.