Стратезите oт Barclays прогнозират „плодородна“ година за европейския фондов пазар

Рязкото спадане на цените на ценните книжа на световния пазар, предизвикано от Китай миналия месец, не е унищожило доверието на европейските стратези, които залагат, че печалбите ще изтласкат борсите в Европа до най-високите постижения от 2009 г. насам.

Индексът „Stoxx Europe 600” се очаква се покачи около 18% през 2015 г. от затварянето си миналата седмица. Това показват девет различни прогнози, събрани от „Блумбърг”, според които американските акции ще се покачат, а всички загуби от обезценяване на юана през август ще бъдат възстановени. За да направи това индексът трябва да скочи с 13% за по-малко от четири месеца. За сравнение, индексът Standard & Poor’s 500 се прогнозира да нарасне с 6,9% през тази година.

European indices

„Това е така заради факта, че приходите в Европа са по-високи, отколкото в целия свят”, обясни Денис Джоус от „Barclays”. „Изглежда има скептицизъм относно начина на ценообразуване на фондовия пазар в Европа в сравнение с други региони, докато ние мислим, че рентабилността ще се вдигне”.

Печалбата на компаниите в Stoxx Europe 600 ще нарасне с 35% тази година, според данни на „Блумбърг”. За сравнение , при компаниите в S & P 500 очакванията са за ръст на печалбите от 4,6%, а при членовете на MSCI Emerging Markets Index – 2,4%.

„Размерът на съотношението цена/счетоводната стойност (P/B) е на най-ниското си ниво в сравнение със САЩ от 1975 г. насам”, казва Джоус. Европейските акции вероятно ще приключат годината на средно ниво на коефициента от 1,74, най-ниското от 2012 г. в сравнение със съотношение от 2,5 за американските компании.

В допълнение, според Barclays и Societe Generale SA икономическото забавяне на Китай ще бъде постепенно компенсирано от растежа в Европа. „Европейските компании ще спечелят на инвеститорите най-високата възвръщаемост , тъй като те се възползват от разширяващите се икономики, слабото евро и по-ниските цени на енергията”, казва Роланд Калоън, ръководител на Европейската стратегия за собствения капитал на Societe Generale.

„Ако използваме метафори от винарската сфера, това ще бъде добра реколта за европейските акции”, смята експертът. Според него еврозоната ще се представи много по-добре от останалата част на света.

Въпреки това, не всеки е толкова оптимистичен. Главният икономист на „Citigroup Inc” Вилем Бойтер прогнозира глобална рецесия в следващите няколко години. Тя най-вероятно ще произходи от развиващите се пазари, по-специално Китай, който е в риск от „твърдо приземяване”, пише икономистът в свой доклад.

Джоус и Калоън, по-скоро бичи настроени в проучването, прогнозират бенчмаркът да завърши годината на ниво от съответно 430 и 400. UBS AG Group дава най-висока прогноза, а ING Groep NV – най-ниската. Стратезите прогнозират S & P 500 да нарасне до 2200, което предполага 6,9% печалба за цялата година, докато прогнозите за японския Nikkei показват ръст от 21 на сто за цялата година.

Според анализаторът на „DZ Bank AG” Майкъл Копман европейските акции са привлекателни, след като се стопиха с 14% след гръцката криза и обезценяването на китайския юан.

„Сега сме свидетели на промяна – имаме добра оценка за европейските акции. Хората започнаха да питат колко дълбоко може да потъне пазарът, а сега ние фундаменталистите се връщаме във фокуса и виждаме добри аргументи в подкрепа на увеличение”, обясни Капман.

Този анализ има прогнозен характер и не представлява предложение за покупко-продажба на някой от гореспоменатите финансови инструменти. Информацията е взета от широкодостъпни източници, за които София Интернъшънъл Секюритиз не гарантира изчерпателност и достоверност. София Интернешънъл Секюритиз не носи отговорност за загуби, реализирани в резултат на прилагането или съобразяването с предложените прогнози. Целта на анализа е единствено информативна.