Решения на FOMC – какво е това и как влияят те на глобалните пазари?

Ben_Bernanke_FOMC

Когато Федералният резерв на САЩ говорят, целият свят слуша. Ето и един малък гид, за да си припомним значението му преди обявяването на решението тази седмица.

FOMC е съкратено от англ. Federal Open Market Committee, или в превод Федерална комисия по откритите пазарни операции. Тя е част от Федералния резерв, която следи за покупко-продажбата на американските съкровищни бонове и държавните ценни книжа. Състои се от 12 члена, които заседават 8 пъти годишно.

Какви са тези решения на FOMC?

Утре, 29 януари, в 21.00 часа българско време Федералният резерв, централната банка на най-голямата икономика в света, ще публикува решението си за насоките на монетарната политика през месеца. То обикновено включва изказвания за лихните нива, месечния темп на финансови стимули и перспективите пред американската икономика.

Защо това е толкова важно този път?

Пазарните участници винаги слушат внимателно какво има да каже Федералният резерв, но този път всички очакват банката да намали допълнително месечните си финансови стимули с още 10 милиарда долара точно, както започнаха да го правят през изминалия месец.

Допълнителното затягане на стимулите ще сигнализира, че ФЕД е достатъчно сигурен в икономическото възстановяване и е готов да започне бавно да оттегли монетарните стимули. Това може да вдъхне доверие в американските активи, а това е много нашумяла тематика напоследък като глобалните инвеститори изглеждат готови да пренасочат инвестициите си от развиващите се пазари към активи в развитите страни.

Какви са възможните сценарии за това?

Има купища възможности какво може да се случи, но ще се фокусираме на най-вероятните. Най-разпространеният сценарий е този, в който Федералният резерв ограничи финансовите стимули от $75 на $65 милиарда. Ако това се случи, американският долар може да „довърши“ високодоходните валути и да се изстреля към нови рекордни висини.

Разбира се възможно е прогресът на долара вече да е отразен в пазарната цена. Може да видим временен скок в USD преди трейдърите да решат да приберат печалбите си. Също така има вероятност продължаващото рецудиране да се трансформира в повсеместното увеличаване на рисковите нагласи, което ще натежи на долара.

От друга страна, не трябва да изключваме и варианти, че ФЕД може да разочарова като намали стимулите с по-малка сума от $10 милиарда, или да не предприеме нищо на тази среща. Ако това стане, то можем да очакваме всеобща разпродажба на USD или пък трейдърите да решат да заемат позициите си от преди заседанието.

Кои валутни двойки трябва да следя утре?

Всяка валутна двойка, съдържаща USD, може да бъде предмет на значителни движения, но най-вероятно искате да сте там, където е истинският „екшън“. Следете отблизко основните валутни двойки като EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY и USD/CHF, където обичайно са най-големите обеми. В частност, ценовите движения при USD/JPY са високо чувствителни към всякакви действия от страна на ФЕД (най-лесно можем да се уверим в това, поглеждайки към ценовите колебания на двойката през 2013 г.

Също така можете да не забравяте и „суровинните“ и екзотичните валутни двойки. Както споменахме по-рано, в този момент високодоходните валути са много чувствителни към плановете на ФЕД за ограничаване на покупките на облигации. При наличие на някакъв значителен оптимизъм за американската икономика инвеститорите може да заменят високодоходните си залози от глобалните пазари с инвестиции в любимите си американски акции.