Дневен валутен обзор, 28 октомври 2015 г.

Икономически преглед

Най-важното събитие за деня е заседанието на FOMC и въпросът, който вълнува всички – увеличението на лихвите в САЩ все още ли е на масата да се случи? На последната им среща представителите на Федералния резерв решиха да останат в изчакване, както очакваше пазара, но пък изненадоха инвеститорите с много умерено становище. Снижиха прогнозите си за инфлацията и намалиха средните си прогнози за нивата на Fed funds към края на годината с 25 базисни точки за 2015 г., 2016 г. и 2017 г. В допълнение, те не очакват основната инфлация да се върне на целевото ниво от 2% до 2018 г., което най-вероятно означава, че дори и когато започнат да вдигат лихвите, това ще става с бавни темпове и лихвата ще бъде вдигната до ниво, по-ниско от очакваното. Комисията също споделиха, че са обсъждали идеята за покачване на лихвите на предната среща, но са гласували против заради рисковите глобални фактори.

Тъй като днес няма насрочена пресконференция след срещата и не се публикуват нови прогнози, фокусът ще бъде върху изявлението, съпътстващо решението. Въпреки че има минимален шанс за вдигане на лихвата очакваме комисията да не предприеме никакви действия и да изчака сигнали за допълнителен напредък в данните преди да рискува с тази стъпка. Всъщност нещата в глобалната икономика и финансовите пазари се постабилизираха от последното им заседание и от тази страна глобалните данни представляват по-малък риск. Това връща фокусът за декемврийската среща обратно към вътрешните данни за американския пазар. Очакваме изявлението им да индикира скорошното забавяне в растежа на заетостта, но могат и да се опитат да го изтъкнат като по-незначително, както направиха някои от представителите на Фед при последните им речи. Важен момент ще бъде дали други членове ще се присъединят към Лакер в положителния вот за вдигане на лихвите, тъй като ще промени някои от пазарните очаквания и може да окаже подкрепа на долара. На септемврийската среща 13 от 17-те члена бяха заявили, че очакват вдигането на лихвите да се случи през тази година при наличието на стабилен икономически ръст и допълнително подобрение в данните за заетостта.

 

EURUSD

технически анализ, евро, долар, графика, индикатори, трейдинг идеи

EURUSD намери съпротива малко под линията на съпротива 1.1085 (R1) и продължи надолу. Ценовата структура на 4-часова графика все още предполага краткосрочен низходящ тренд, но бих предпочел да видя ясно движение под психологическото ниво от 1.1000 (S1), за да бъде по-уверен в посоката. Такъв пробив ще потвърди предстоящ по-ниско дъно на 4-часовата графика и най-вероятно ще се устреми към следващата ни съпротива при 1.0950 (S2). Индикаторът RSI все още се намира над 30 и се движи настрани, докато MACD, въпреки че е негативен, се намира над пусковата си линия и сочи на север. Тези моментни знаци са друга причина, поради която бих изчакал движение под 1.1000 (S1) преди да се доверя на краткосрочния тренд надолу. Днес FOMC приключва двудневната си среща и всички погледи са насочени към това дали представителите на Федералният резерв са достатъчно уверени в покачването на лихвите на срещата си през декември. Резултатите от това могат да бъдат катализатора за споменатия пробив под 1.1000. В по-широк план докато валутната двойка се търгува между ключовото ниво на подкрепа при 1.0800 и психологическата съпротива на 1.1500, ще запазя моята неутрална позиция за по-голямата тенденция. Бих се оглеждал за чист пробив на 1.0800, за да се предположи, че дългосрочният тренд отново е насочен надолу. От друга страна, силно движение над 1.1500 е необходимо, за да се променят възгледите към положителни.

  • Подкрепа: 1.1000 (S1), 1.0950 (S2), 1.0850 (S3)
  • Съпротива: 1.1085 (R1), 1.1135 (R2), 1.1175 (R3)
Този анализ има прогнозен характер и не представлява предложение за покупко-продажба на някой от гореспоменатите финансови инструменти. Информацията е взета от широкодостъпни източници, за които София Интернъшънъл Секюритиз не гарантира изчерпателност и достоверност. София Интернешънъл Секюритиз не носи отговорност за загуби, реализирани в резултат на прилагането или съобразяването с предложените прогнози. Целта на анализа е единствено информативна.

Ако искате да получите анализи и за други валутни двойки и суровини, моля абонирайте се за нашия мейл бюлетин от формата по-долу или пишете директно на dimov@sis.bg