Ще преформатира ли Иран световните петролни пазари?

Ядреното споразумение, постигнато във Виена миналата седмица, даде силен тласък на Иран в стремежите му да се превърне в ядрена сила. Но ще събуди ли Запада спящия петролен гигант и има ли полза от това?

Със сигурност сделката несъмнено ще преформатира глобалните петролни пазари. След почти две години на преговори притежателят на четвъртите по големина резерви на суров петрол в света ще отвори бизнеса си отново.

Колко петрол може да произведе Иран?

Петрол, Иран, производство,  барела на ден, суровини, предлаганеИранският министър на петрола Бижан Намдар Зангане обяви, че страната може да увеличи износа с 500 000 барела на ден, веднага след като санкциите се вдигат, а след това производството ще нарасне с още 500 000 барела на ден, в следващите шест месеца. За сравнение Иран произвежда средно по 2,8 милиона барела на ден през тази година.

Според експертите на Goldman Sachs Group Inc. това ще отнеме около една година, защото Иран трябва първо да докаже, че спазва условията на ядреното споразумение и да съживи застаряващите кладенци. За нататъшното разрастване ще трябва чуждестранни инвестиции, казва BNP Paribas SA.

Какъв е графикът за износа на петрол?

Санкциите ще останат в сила поне до мониторинга на ООН за спазване на сделката Иран през декември. По-рано тази седмица генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Юкия Амано, обяви, че агенцията ще излезе с доклад на 15 декември. Ограничения ще „се върнат в играта“, ако условията на сделката, бъдат нарушени.

Какъв  е потенциала на Иран?

Иран, петролни резерви, доставки, 1980-2015Петролните запаси на Иран се оценяват на 157,8 милиарда барела. Това е достатъчно за захранването на Китай за 40 години. Първите находища в Близкия изток са били открити в Иран през 1908 г., а страната добива по 6 милиона барела на ден седем десетилетия по-късно. Капацитетът оттогава намалява, тъй като Иран е лишен от технологии и достатъчно инвестиции.

Несъмнено ядреното споразумение за Иран ще напрегне Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК), като позволи петролът на Техеран да се върне на пазара. Износът на петрол от Иран може да достигне 2,4 млн. барела на ден през 2016 г., след като през 2014 г. бе 1,6 млн. барела на ден, показват данните на инвестиционната банка „Ренесанс капитал“. Това ще се дължи на постепенното падане на икономическите санкции, договорено от Техеран и шестте световни сили по-рано тази седмица. Увеличението вероятно ще влоши пресищането на световния пазар със суровината и ще смъкне цените й още повече.

петрол, американски, цена, исторически преглед, графика

Те вече спаднаха наполовина в сравнение с миналата година.

На последната си среща през юни ОПЕК реши да не намалява сегашните си нива на добив. Организацията продължава да залага на стратегията си да се бори с конкуренцията на американския петрол и да пази пазарния си дял. По-бедните държави-членки – Ангола, Алжир и Венецуела, чиито бюджети зависят сериозно от приходите от петрола, вероятно отново ще поискат производството да се намали. „Очевидно е, че има разделение между страните по отношение на тази политика“, коментира Ан-Луис Хитъл от консултантската фирма „Ууд Макензи“.

Приоритети на Иран са Азия, а след това Европа. Но кой ще загуби най-много от завръщането на Иран на петролния пазар?

Русия, която съперничи със Саудитска Арабия и САЩ, за да се нарече  „най-големият производител на петрол в света“, ще загуби най-много, когато Техеран се завърне на енергийни пазар. Такова е мнението на няколко анализатори и мениджъри на петролни компании, банки и търговски къщи, интервюирани от Блумбърг.

Най-големите производители на петрол – 2014 г.

Страни-производителки, петрол, ОПЕК, най-големи в световен мащаб, oil producers

Инвеститорите вече се надпреварват в създаването на фондове в Иран след ядрената сделка от миналата седмица.

Споразумението със световните сили подтикна някои да потърсят опора във фондовия пазар на Техеран още преди санкциите да бъдат вдигнати, въпреки че други все още са препазливи.

Класифицирана като държава с по-висок среден доход, с население от 78 милиона и годишна продукция по-висока от тази в Тайланд или Обединените арабски емирства, Иран се очаква да бъде най-голямата икономика от региона, която ще се присъедини отново към световната търговска и финансова система, от разпадането на Съветския съюз преди повече от 20 години.

Брокерите от „Renaissance Capital” прогнозират повече от 1 млрд. евро да се влеят в страната през първата година след падането на санкциите, което ще се случи след няколко месеца, докато всички договори бъдат ратифицирани и влязат в сила.

За технически поглед върху цената на петрола, вижте нашите възгледи от изминалата седмица от тук.

Този анализ има прогнозен характер и не представлява предложение за покупко-продажба на някой от гореспоменатите финансови инструменти. Информацията е взета от широкодостъпни източници, за които София Интернъшънъл Секюритиз не гарантира изчерпателност и достоверност. София Интернешънъл Секюритиз не носи отговорност за загуби, реализирани в резултат на прилагането или съобразяването с предложените прогнози. Целта на анализа е единствено информативна.