Пазарен обзор, 23 януари 2014

Повечето от големите валутни движения вчера бяха по време на европейската сесия като паундът скочи след по-големия от очакваното спад в безработицата, а канадския долар се понижи на фона на коментарите от Централната банка на Канада, че валутата им е надценена.

Тримесечният отчет за монетарната политика на канадската централна банка заяви, че валутата остава „силна“ и „ще продължи да представлява затруднение пред конкурентоспособността“ на канадския експорт. Това преповтаря скорошните коментари на канадския премиер Харпър, че покачването на двойката USD/CAD се дължи на силния американския долар (а не на слабия канадски) и че „канадецът“ остава надценен. (на базата на Паритета на покупателната способност; според изчисления на ОИСР той е надценен с 10.5% спрямо американската валута и с 6.3% спрямо европейската). Канадската банка също занижи прогнозата си за инфлацията и загатна, че следващата промяна на лихвените нива може да бъде също и низходяща, а не единствено възходяща (както очакват всички). Очакваме „канадецът“ да остане слаб за известен период, тъй като този тренд изглежда има пълната подкрепа на канадските власти, в допълнение на фундаменталните фактори. Вербалната интервенция е много по-ефективна, когато предлага на трейдърите да направят това, което нормалната логика предполага.

Изненадата на пазара дойде от обръщането в посоката на AUD и NZD въпреки поощрителните икономически новини за двете страни. Причината за спада е в понижението на производствения индекс на HSBC за януари, който спадна до 49.6 от 50.5 през декември, и премина границата от 50, което индикира забавяне в китайското производство. Валутите паднаха въпреки че потребителската инфлация в Австралия и потребителското доверие в Нова Зеландия скочиха през януари, новини, които обиквено се очаква да подкрепят двете валути. Двете загубиха стойност срещу американския долар, но новозеландският нарастна спрямо австралийския след като новозеландския министър председател заяви, че икономиката на страната ще се представи силно тази година. Според нас AUD/USD ще продължи да се движи надолу, противно на това, което пазарът очаква след инфлационните данни от сряда, и да очакваме AUD/NZD да спадне допълнително като Австралия остава по-чувствителна към преструктурирането на китайската икономика от Нова Зеландия. Последната изнася предимно земеделска продукция и дори може да се облагодетелства от преструктуриране на китайската икономика с увеличаването на покупателната способност на китайския потребител, докато австралийският износ на минерали и енергийни суровини може да се редуцира.

Четвъртък е ден на излизане на PMI (Purchasing Managers’ Index) индекси. Докато в ранните часове на деня Китай публикува по-слаб PMI, очакваме предварителните PMI данни за производството и сектора на услугите от двете най-големи икономики в Европа – Франция и Германия, както и еврозоната като цяло. Двата индекса за Франция се очаква да нарастнат през януари, но да останат под критичната бариера от 50 точки. Германските и общоевропейските индекси също се очаква да нарастнат. Тези данни може да подкрепят EUR/USD в европейската сесия. В САЩ също ще се публикува PMI индекса в производството (но от другата страна на океана  ISM индексът е по-наблюданият), който се очаква да прибави към стойността си, но не е ясно до колко това ще има ефект върху пазара. В еврозоната също така очакваме предварителните данни за потребителското доверие през януари като се очаква то да се покачи то -13.0 от -13.6 през декември.

В САЩ новите молби за безработица за седмицата приключаваща на 18 януари се очаква да са нарастнали до 330 хиляди от 326 хиляди, докато продължителните молби за седмицата 5 – 11 януари да бъдат 2.9 милиона от 3.03 млн. в предишния период. Миналата седмица доларът пренебрегна по-добрите от очакваното данни за новите безработни, както и по-благоприятната инфлация и се сви на базата на увеличаващите се продължителни молби , така че седмично намаляване приблизително до предишното ниво от 2.856 млн. може да подкрепи долара. Другите икономическа новини от САЩ също се очаква да бъде доста позитивна за USD, най-вече тези за жилищата. Индексът на водещите индикатори се очаква да добави 0.2% през декември, отбелязвайки леко забавяне от 0.8% през ноември. Индексът на цените на жилищата на федерелната агенция се прогнозира да се забави до 0.4% на месечна база през ноември (от 0.5% през октомври), а продажбите на съществуващи домове – да нарастнат с 0.6% през декември след понижението от 4.3% през ноември.

Други данни за деня са шведската безработица за декември (с очаквано намаляване от 8.0% до 7.9%, сезонно изгладена база). Продажбите на дребно в Канада за ноември се очакват да покажат подобрение до 0.2% от -0.1% в предходния период. В допълнение, Пол Фишър от Централната банка на Великобритания ще изнася реч в Лондон.