Милионерите в Индия и Китай за първи път са повече от тези в САЩ и Канада

Азиатско-тихоокеанският регион за първи път измести Северна Америка по общ брой на милионерите.

Това означава, че в Индия, Китай, Индонезия и Тайланд има повече милионери, отколкото в САЩ и Канада, сочи проучване на базата на данни на консултантската фирма „Capgemini” и „RBC Wealth Management”.

„Азиатско-тихоокеанският регион продължава своята силна тенденция в създаването на богатство и няма признаци да се забави скоро”, каза Барент Джансънс, ръководител на RBC Wealth Management Asia. Дори някои скорошни икономически проучвания показват, че очакваното богатство в региона може да доведе до глобален растеж.

В доклада са включени само лица, които притежават най-малко един милион долара. Данните показват, че в Азиатско-тихоокеанския регион в тази графа попадат 4,69 млн. души. Цифрата за първи път е по-голяма от богаташите в Северна Америка, които са 4,68 млн. души. Въпреки това Северна Америка продължава да води по размер на богатството.

China-India-Millionaires_Forbes

Китай и Индия имат 17% дял в глобалното увеличение на богатство от 2006 г. в резултат на бума през изминалото десетилетие.

Проучването не отразява сътресенията на пазара в Китай, където сривът на фондовите пазари от юни насам и девалвацията на китайския юан през август подхраниха страховете от забавяне на растежа.

Китайското правителство сега се бори за около 7% икономически растеж през 2015 г., най-бавният темп от 25 години насам. Китайският премиер Ли Къцян заяви, че икономиката е изправена пред предизвикателства и натиск, но увери, че правителството е в състояние да поддържа растеж.

В доклада се констатира, че богаташите в Азиатско-тихоокеанския регион са по-склонни да държат своите активи в кеш, вместо в акции, както останалата част на света. Те също така използват повече кредити, а повече от една четвърт от активите им са финансирани със заеми в сравнение с 18% в останалата част от света.