Икономически преглед, 31 март – 4 април 2014

Движенията на пазара от края на миналата седмица бяха до голяма степен подготовка за „голямата“ седмица, която предстои. Във вторник ще се състои събранието на Резервната банка на Австралия, и ще бъде публикуван японския „танкан“ отчет (тримесечна анкета за бизнес доверието,  провеждана от централната банка), както и данните за PMI в Европа и САЩ. В четвъртък ще се проведе срещата на Европейската централна банка, а в петък ще излязат данните за заетостта в неселскостопанския сектор.

Срещата на ЕЦБ остава най-важното събитие за седмицата. Равномерянит спад в доходностите на облигациите на страните от периферията на еврозоната предполага, че все още има надежда, че ЕЦБ ще спре да стерилизира покупките на облигации, които направи чрез програмата за окончателните парични транзакции (Securities Markets Program, или SMP). Доходността по ирландските облигации е само на около 25 базисни точки от тази на американските бонове (около 145 базисни точки над тази на германските бондове, като в пика на кризата разликата беше над 1250 б.т.). В тази връзка пазарите внимателно ще наблюдават днешното обявление на инфлацията в еврозоната за Март. Очакванията са за забавяне до 0.6% от 0.7% през февруари. Петъчният изненадващ спад на испанския индекс на потребителските цени към дефлация натежа на EUR/USD до 1.3705, ниво, което беше последно достигнато преди последната среща на ЕЦБ. Но фактът, че германската инфлация не беше по-ниска от прогнозната предизвика известно разочарование след изненадата в испанските данни и влошаването на инфлацията в немската провинция Саксония. Ако днешната инфлация за еврозоната излезе доста под очакванията можем да видим нов тест на това ниво.

На останалите пазари доларът като цяло нарастна спрямо останалите валути от Г10, най-вече срещу JPY. Изглежда, че се натрупва известна рискова премия в йената в очакване на утрешния „танкан“. Индикаторите за текущото състояние се очаква да нарастнат, но тези за перспективите се очаква да покажат, че фирмите очакват забавяне на фона на увеличението на потребителския данък през април. В допълнение продажбите на дребно, които през изминалата седмица показаха само леко увеличение в потреблението през февруари въпреки предстоящото данъчно увеличение също са обезпокоителни за японската икономика. Последният път, когато данъкът върху потреблението беше вдигнат, имаше прилив на търснето преди да влезе в сила, но с намаляващите заплати и покачващите се цени в момента японските семейства нямат много възможности да увеличат потреблението си. Това увеличава възможността за допълнително наливане на пари от японската централна банка. Също така то предполага и допълнително свиване на спестяванията, свързани с инвестициите и оттам спад в излишъка по текущата сметка, вероятно дори преминаване в дефицит,  което ще бъде негативно за йената.

Други индикатори, които излизат днес, са окончателния БВП на Франция за четвъртото тримесечие на годината и предварителния CPI на Италия за март. В Швейцария, водещият индикатор KOF се очаква да нарастне до 2.05 от 2.03 през февруари.

Във Великобритания разрешенията за отпускане на ипотека на английската централна банка се предвижда да бъдат 75 хил. през февруари, намалявайки от 76.9 хиляди през януари.

В САЩ чикагският индекс PMI за март се очаква да спадне до 59.0 от 59.8, докато индексът за производствената активност за месеца да нарастне до 3.0 от 0.3.

Канадският БВП се очаква да се увеличи с 0.4% на месечна база през февруари след намалението му от 0.5% през декември.

В ранните часове на вторник централната банка на Австралия ще обяви решението си за лихвените нива, като не се очаква промяна в политиката, но интересното е да се види дали ще има изявления след текущото увеличение на австралийския долар.