Каква е разликата между търговията на демо и на реална сметка?

Като начинаещ трейдър всички те поощряват да практикуваш търговията първо на демо сметка и чак след това да преминеш към реална. С помощта на демо акаунта можеш да изгладиш основните си трейдинг умения, да развиеш план за търговия, да започнеш да провеждаш правилно управление на риска, и да разбереш психологията на търгуване (или поне се надяваме!) без да излагаш на риск труднозаработените си пари.

След като можеш да покажеш последователна доходност и изградиш увереност при заемането на позиции, решаваш, че е време да си „изцапаш“ ръцете и да отвориш реална сметка. Тъй като вече се радваш на последователни печеливши сделки на демо сметка, започваш да си мислиш, че да правиш огромни печалби като рискуваш истински пари не би трябвало да е толкова трудно. Нали така?

Да, ама НЕ!

При преминаването на повечето начинаещи трейдъри от демо към реална сметка те обикновено вярват, че могат лесно да репликират постигнатите резултати и в реална среда. Поради това много хора остават много разочаровани, когато разберат, че това не винаги е така. Като някои от причините за това може да изтъкнем:

  • Реалните пари носят реални чувства и емоции.

Като трейдъри нашата работа е да бъдем максимално неемоционални (като Ивайло Захариев в „Под прикритие“, или Кристен Стюарт от „Здрач“), когато търгуваме. Все пак не е възможно изцяло да премахнеш емоциите си и също така не можем да отречем, че уязвимостта към емоциите се покачва, когато рискуваме собствените си пари.

Помислете си как се чувствахте първия път, когато търгувахте в демо сметка? А как се почувствахте, когато сключихте първата си реална сделка? Долявате ли някаква разлика – ускори ли ви се пулса повече от обикновено? Усетихте „пеперуди в корема“? Ръцете ви трепериха повече? Ако сте изпитали нещо подобно, или точно тогава сте били лудо влюбени, или сте изпитали допълнителното напрежение и нервност, характерно за първите опити в реалната търговия.

  • Няма риск за парите ти при демо търговия.

Дори ако си се опитвал да третираш демо акаунта си като реален такъв, грубата истина е, че няма паричен риск при демо сметката. Можеш да претърпиш няколко загуби, но вътрешно знаеш, че можеш по всяко време да презаредиш сметката си с виртуални средства без проблеми. И ние също си го мислим, знаем какво е.

Ако направиш поредица от грешки в демото, винаги може да се успокоиш от факта, че лесно можеш да започнеш на чисто и това снема много от напрежението от раменете ти. За сметка на това, ако се окажеш в дупка, докато търгуваш с реални средства, това може да накарни самочувствието ти на трейдър и да замъгли последващите ти решения.

  • Изкушението да извършиш „трейдинг грехове“ е по-голямо при реална търговия.

Тъй като си изправен пред реален риск за парите си нормално е да си емоционално по-обвързан с изхода от сделките. В резултат на това изкушението да се върнеш към лошите си трейдинг навици е доста по-голямо.

Точно когато си мислиш, че най-накрая си се справил с тези вредни навици може да се окаже, че правиш най-големите грешки като да местиш стоп поръчките си, да затваряш печелившите позиции по-рано от предвиденото или да търсиш отмъщение от пазара.

За някои желанието да докажат, че реалните им сметки могат да бъдат също толкова успешни, колкото и демо акаунтите им, може да доведе със себе си проблеми като прекомерна търговия или пренебрегване на трейдинг плана изцяло.

Как да се справим с тези разлики?

Един от вариантите да направиш прехода между демо и реална сметка по-успешен е да се опитваш да копираш търговията с минимум емоции, която си осъществявал при демото.

Можеш да постигнеш това като се фокусираш върху самия процес и стратегията, а не върху печалбите. Прави по една сделка и се фокусирай върху плана си и върху прилагането на правилно управление на риска. Бъди 100% сигурен, че търгуваш с пари, които можеш да си позволиш да изгубиш. Това ще снеме много от напрежението и ще ти помогне да се концентрираш по-добре върху сделките си.

Друг начин да повториш успеха от демо сметката си е като се придържаш към добрите трейдинг навици като редовното писане в дневника си за търговия. (Трябва да имаш такъв. Виж защо си заслужава да си водиш такъв.)

Води си записки какво се случва с реалните ти сделки. Различават ли се те от твоите обичаини демо такива? Има ли разлика между реакциите и решенията ти? Какво смяташ, че може да подобриш в представянето си? Като отбелязваш грешките, които си направил в реалната си сметка, може да забележиш това, което не си правил в демото, и да имаш по-ясна идея върху какво трябва да поработиш.

Преминаването от демо към реална сметка е трудно и често води до първоначални загуби, но това не трябва да те спира да стъпиш отново на краката си. Просто трябва да правиш малки крачки и да си сигурен, че си емоционално подготвен за търговията на финансовите пазари.